045 3564335 info@gado-gado.net

Mikä on Nasi goreng?

Nasi goreng on paistettua riisiä, johon on lisätty kaikenlaisia mausteita, lihaa tai vihanneksia.

Lapsena söimme Nasi gorengia, koska meillä ei ollut jääkaappia. Teimme Nasi gorengin edellisenä päivänä, jotta riisi ei menisi hukkaan. Lisäksi Indonesiassa on normaalia syödä lämmintä ruokaa kolme kertaa päivässä, eli aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi.

Nasi goreng on itseasiassa todella helppo tehdä. Se on nopeaa ja maukasta myös ilman lisukkeita, joten se on täydellinen ruoka kiireiseen aamuun. Muistan vieläkin syöneeni Nasi gorengia melkein joka aamu. En kyllästynyt siihen ollenkaan, koska isoäitini oli loistava kokki. Hän teki sitä eri tavalla ja eri reseptillä joka päivä.

 

Nasi gorengin historia

Nasi goreng on ollut Indonesiassa vuodesta 4000 eaa. Nasi goreng on alun perin kiinalainen ruoka, joka saapui Indonesiaan 900-luvulla. Sen toivat kiinalaiset kauppiaat, jotka vierailivat Sriwijayan kuningaskunnassa Indonesian ja Kiinan välisen kaupan aikana.

Kauppakokouksissa kiinalaiset tarjoilivat paistettua riisiä paikallisille. Paistetusta riisistä tuli lopulta suosittua, koska sitä oli helppo valmistaa ja siinä käytettiin yksinkertaisia mausteita. Toinen syy sen suosioon oli se, että Sriwijayan asukkaat käyttivät riisiä pääruokanaan.

Hillary Keatinge ja Anneke Peters kielsivät paistetun riisin kiinalaisen alkuperän kirjassaan ”The Flavor of Holland” (1995). Nämä kaksi kirjailijaa uskovat, että Nasi Goreng on oikeasti kotoisin Indonesiasta. Keatingen ja Petersin mukaan Nasi Goreng on aito indonesialainen ruoka, joka on valmistettu jalostetusta riisistä, joka on keitetty uudelleen tarjoiltavaksi viipaloitujen munakkaiden kanssa ja joka on ruokalaji, jota yleensä nautitaan aamulla. He kutsuvat Nasi Gorengia ainutlaatuiseksi ruokalajiksi. Sitä kutsutaan ainutlaatuiseksi, koska se sopii syötäväksi milloin tahansa: aamulla, iltapäivällä tai illalla, jopa keskiyön jälkeen, lämpimänä tai kylmänä. Lisäksi paistettua riisiä on myös helppo yhdistää erityyppisten elintarvikkeiden  kanssa. Riisin valmistus on myös erittäin helppoa ja käytännöllistä. Paistettua riisiä on helppo löytää mistä tahansa. Sen voi nauttia ylellisenä ateriana tunnetussa ravintolassa tai jopa 5 tähden hotellissa, ja sitä voi usein löytää myös katukauppiailta. Voisi sanoa, että Nasi Goreng on ruoka, josta nauttivat kaikki ihmisryhmät tavallisista ihmisistä hallituksen virkamiehiin.

Indonesiassa ei ole yhtä reseptiä Nasi gorengille, koska niitä on erilaisia. Nasi gorengin resepteihin vaikuttaa vahva indonesialainen kulttuuri. Indonesian Nasi Gorengin perusaineet ovat yleensä: keitetty riisi, makea soijakastike, suola, valkosipuli, chilipippuri, paistettu sipuli, porkkana, kananmuna ja kana. Koristeluun kuuluu kurkkuviipaleita, tomaattia ja salaattia. Munat voidaan joko sekoittaa paistettuun riisiin munakokkelina tai tarjota erikseen paistettuina. Lisukkeina yleensä tarjoillaan suolakurkkupikkelssiä, joka on valmistettu suolakurkuista, etikasta, porkkanoista, salottisipuleista ja pienistä rawit-chileistä, sekä tapiokalastuja.

Nasi gorengin maku voi vaihdella alueen mukaan. On olemassa joitakin muunnelmia, kuten balilaista paistettua riisiä; paistettua riisiä ja mereneläviä, joka sisältää katkarapuja, kalaa ja kalmaria, tai nasi gorengia sataylla (maustetut ja grillatut lihavartaat  maapähkinäkastikkeellä). Voit muokata nasi gorengia  millä tahansa ainesosalla. Vaikka nasi gorengiin voidaan lisätä mitä tahansa, makea soijakastike on silti olennainen ainesosa.

Makea soijakastike antaa Nasi gorengille hyvin erottuvan maun. Sen vuoksi Nasi Goreng maistuu erilaiselta kuin muut aasialaiset paistetut riisit. Muita kastikkeita, kuten kala- ja osterikastiketta, voidaan myös lisätä. Nasi gorengin mausteisuus määräytyy sambalin (chilikastikkeen) määrän mukaan. Sambal voidaan lisätä valmistumisen aikana tai lisätä erikseen jälkeenpäin.

Nasi Goreng ei ole vain suosittu Indonesiassa, vaan tämä ruokalaji on suosittu useissa eri maissa, kuten Malesiassa, Singaporessa, Thaimaassa, Kiinassa ja Turkissa. Mutta se esiintyy eri nimeillä, ja tietysti paikallinen ruokakulttuuri vaikuttaa resepteihin.