045 3564335 info@gado-gado.net

Nasi Tumpeng (Riisikimppu)

Nasi Tumpeng on perinteinen indonesialainen juhla- tai merkkipäivän ruoka, joka syödään erilaisten lisukkeiden kanssa.

Kartionmuotoista riisiä ympäröivät valikoidut indonesialaiset ruokalajit, kuten urap-vihannekset, ayam goreng (paistettu kana), ayam bakar (grillattu kana), empal-gepuk (makea ja mausteinen paistettu naudanliha), abon sapi (naudanlanka), semur (naudanlihamuhennos soijakastikkeessa), teri kacang (sardelli maapähkinöillä), paistettu katkarapu, telur pindang (keitetty marmorimuna), silputtu munakas, tempe orek (makea ja kuiva paistettu tempeh), perkedel kentang (perunamuusia), perkedel jagung (maissikastikkeet), sambal goreng ati (maksa chilikastikkeessa) ja monia muita ruokia. Perinteisesti vihannesten, kananmunan, lihan ja äyriäisten välillä on oltava tasapaino.

Perinteisen jaavalaisen tumpengin koostumus on monimutkaisempi, koska jaavalaisen uskomuksen mukaan ruokalajin eri osien on oltava tasapainossa toisiinsa.

Perinteiseen jaavalaiseen tumpengiin sisältyy yleensä urap-vihanneksia, tempehia, ayam gorengia, teri kacangia, paistettuja katkarapuja, telur pindangia, empal gepukia ja sambalia. Kun tumpeng otettiin käyttöön kansallisena ruokana, sen odotettiin olevan ruokalaji, joka yhdistää indonesialaisen ruoanlaiton perinteet. Sen lisukkeet saattoivat olla suosittuja indonesialaisia ​​ruokia, kuten gado-gado, satay ja rendang. Nykyään valitaan vapaasti ne lisukkeet, joita halutaan syödä tumpengin kanssa.

Nasi Tumpengia tarjotaan monissa eri seremonioissa, kuten tupaantuliaisissa, avajaisissa, nimiäisissä ja syntymäpäivillä.

Nasi Tumpeng on alkuperäisesti kotoisin Jaavan saarelta. Muilla  saareilla on myös omia nasitumpenginsa, erottavana seikkana niiden sivuruokien valikoimien erilaisuus. Eri saareilla on eri valmistusmenetelmiä ja makuidentiteettejä. Jaavan saaren Nasi Tumpeng on  yleensä makeampi kuin esimerkiksi Sumatran ja Balin versiot, jotka ovat tulisempia.

Jaavan, Balin ja Maduran asukkaat tekevät yleensä tumpengia juhlimaan tärkeitä tapahtumia. Kaikki indonesialaiset tuntevat kuitenkin tumpengin. Tumpengin filosofia liittyy Indonesian maantieteeseen ja erityisesti Jaavaan hedelmällisenä saarena, jossa on lukuisia vuoria ja tulivuoria.

Tumpeng juontaa juurensa muinaisiin indonesialaisiin perinteisiin, jotka kunnioittivat vuoria hyangien, esi-isien ja jumalien henkinä. Kartion muotoisen riisin on tarkoitus jäljitellä pyhää vuorta. Juhla toimi kiitoksena sadonkorjuusta tai muista siunauksista. Tumpeng on kiitollisuuden symboli kiitollisuusseremonioissa (syukuran tai slametan). Osallistujien rukoillessa tumpengin yläosa leikataan ja annetaan tärkeimmälle henkilölle. Hän voi olla yhteisön johtaja, seremonian vanhin henkilö tai rakastettu. Tämän jälkeen kaikki seremoniaan osallistuneet voivat nauttia tumpengista yhdessä.

Tumpengin avulla ihmiset ilmaisevat kiitollisuutensa Jumalalle ja arvostavat yhdessäoloa ja harmoniaa. Vuotuista seremoniaa, johon liittyy tumpeng, kutsutaan yleisesti tumpenganiksi. Tumpengan ja gunungan ovat olennaisia osia sekaten-nimistä jaavalaista festivaalia, jossa suuri määrä isoja tumpengeja kuljetetaan suuressa perinteisessä paraatissa palatsista moskeijaan.

Tumpengit siunataan moskeijassa ja sen jälkeen ne jaetaan osallistujille osana profeetta Muhammedin syntymäpäiväjuhlia. Nykyaikana tumpengin yläosa annetaan arvostetuille vieraille sosiaalisissa tapahtumissa, seremonioissa tai palkintotapahtumissa. Monissa Indonesian kaupungeissa, kuten Yogyakartassa, on kehitetty uusi tumpengan- perinne 17. elokuuta, joka on myös Indonesian itseniysyyspäivä. Silloin pidetään tumpengan juhlat, joiden tarkoitus on rukoilla kansan turvallisuuden ja hyvinvoinnin puolesta.

 

Todellisella perinteisellä jaavalaisella tumpengillä on filosofinen merkitys sen jokaiselle osalle. Jaavan ja Balin kansanperinteen mukaan kartion muotoinen tumpeng on mystinen elämän ja ekosysteemien symboli. Se symboloi myös Jumalan kirkkautta luonnon Luojana, ja lisukkeet sekä vihannekset edustavat luonnon elämää ja harmoniaa.

Aitojen ja täydellisten tumpengien tulisi sisältää vähintään yksi liharuoka, joka edustaa maaeläimiä, yksi kalaruoka, joka edustaa merieläimiä, kananmuna, joka edustaa lintuja, ja vihannekset, jotka edustavat kasvillisuutta.

Tumpeng yleensä tarjoillaan pinaatin kanssa. Pinaatti on perinteinen hyvinvoinnin symboli jaavalaisessa maatalousyhteiskunnassa.

Tässä ovat filosofiset merkitykset joidenkin tumpengin ainesosien takana: Kananmuna: Muna tarjoillaan kuoren ollessa edelleen päällä. Munan kuoriminen ennen syömistä symboloi kaikkea, mitä ihmisen on suunniteltava ja tehtävä ennen kuin hänestä tulee hyvä ihminen.

Vihannekset: Vihannessekoitus edustaa hyviä suhteita ystäviin ja naapureihin. Pinaatti edustaa turvallista ja rauhallista elämää; vesipinaatti edustaa henkilöä, joka voi menestyä vaikeina aikoina; narupavut edustavat pitkää ikää; ja mung-idut edustavat esi-isien perintöä.

Monni: Monni edustaa sitä, kuinka tärkeää on valmistautua mahdollisiin ongelmiin tulevaisuudessa. Se edustaa myös vaatimattomuutta, koska monni asuu lammen pohjalla.

Maitokala: Maitokalan monet luut edustavat onnea ja vaurautta tulevaisuudessa.

Sardellit: Koska ne elävät yhdessä, sardellit edustavat hyviä suhteita perheeseen ja naapureihin.

Lähtee: Wikipedia